Ontstoken baardhaar is CRAP
Een ontstoken baardhaar, ook wel bekend als “ingegroeide haar” of “folliculitis barbae”, treedt op wanneer een haartje na het scheren of epileren terug groeit en in de huid krult in plaats van rechtop te groeien. Klinkt onschuldig, maar kan gaan irriteren, of zelfs gaan ontsteken. En dat is natuurlijk net wat je niet wil.
Hoe ontstaan een ontstoken baardhaar?
Het begint vaak onschuldig. Maar laten we bij het begin beginnen:
Het haarzakje, elke haar op je lichaam, ook op je hoofd, groeit uit een haarzakje, een kleine holte in de huid waaruit het haar groeit. Het haarzakje bevat daarnaast ook een talgklier die olie produceert om het haar te smeren.
Als je het afscheert dan sluit het haarzakje. Om vervolgens de haar die uit het haarzakje groeit weer te laten groeien. Normaal gesproken groeit het haar rechtop uit het haarzakje en doorbreekt het de huidoppervlakte zonder problemen.
Bij het scheren of epileren kan de haarpunt scherp worden afgesneden. Als het haarzakje daarna om de een of andere reden wordt geblokkeerd (bijvoorbeeld door dode huidcellen, talg of strakke kleding), kan het haartje in plaats van rechtop te groeien, onder de huid krullen.
Het haar blijft onder het huidoppervlak groeien, waardoor er een kleine verhevenheid ontstaat, soms met roodheid en irritatie.
De ingegroeide haar kan de omliggende huid irriteren en ontsteken. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling, pijn en soms zelfs tot het ontstaan van kleine puistjes of puskopjes.
Het gevolg van een ontsteking kan zijn dat je een litteken krijgt. En dat is natuurlijk CRAP, want een litteken is blijvend.
Wat kan je doen om een ingegroeide haar en het ontsteken van baardharen te voorkomen?
– Gebruik een scherp scheermesje en scheer in de richting van de haargroei en gebruik een goede scheercrème.
– Reinig je huid regelmatig om infectie te voorkomen. Kaerel shampoo & douchegel kan je prima voor gebruiken.
– Exfolieer regelmatig om dode huidcellen te verwijderen en haarzakjes vrij te houden. Je kan hier ook gewoon zout, suiker of zelfs koffiedrab voor gebruiken.
– Vermijd te strakke kleding die wrijving kan veroorzaken.
– Als je last hebt van herhaalde ingegroeide haren, kun je overwegen om professionele hulp van een dermatoloog in te schakelen.
Kan je ook een ontstoken schaamhaar krijgen?
Ja, dat is zeker mogelijk. Hiervoor geldt hetzelfde als bij een ontstoken baardhaar.
Wat kan je het beste doen als je merkt dat een baardhaar niet goed door de huid komt?
Niet alle gevallen van ingegroeide haren veroorzaakt een ontsteking. Belangrijk is, zodra je merkt dat de baardhaar niet ‘door’ de huid komt, dat je dan de haar met een epileer even helpt. Dan groeit de haar keurig verder buiten de huid. Problem solved!